~ Life Lessons Through Love,Strength,Hard Work,Friendship and Hope ~

Google+ Followers

Thursday, 6 December 2012

beransur sembuh..alhamdulillah

assalamualaikum,selamat malam semua..

alhamdulillah...izah beransur pulih daripada demam...teruk jgklah demam kali ni izah kne...huhu smpai lenguh 1 bdn,sengal2 sendi suma skali gn batuk n skt tekak terus ilg suara.huhu...kesian,ni la penangan org last kne demam ble brjangkit dr family.mn x nya 1 family izah demam,mula2 izah wat relax je skali xlm pas tu izah lak brjgkit dmm..teruk lak tu smpai skg penangannya xilg g!huh....smpai 1 ms izah trfikir ni kalau ak msk hospital ni dmm panas ni mmg ak nk wat wasiat dlu!haha....wasiat bagai,cam izah org kaya lakkan..hewhew..tpkan ble dpkr lek izah mmg ad 1 hasrat..hum kalau 1 ari izah masuk hospital coz skt teruk,org yg izah nk jmp sngt ialah muhammad rashideen bin mohd hata...ni je la hasrat izah!izah xharap lbh selain dr dpt jmp dy...mgkn cmni je cr dpt jmp dy...harap dy bc entry izah ni...:(

wasalam..

Thursday, 15 November 2012

SALAM MAAL HIJRAH


assalamulaikum, salam maal hijrah, selamat tahun baru islam (^v^)/

alhamdulillah,syukur nikmat Allah s.w.t telah memanjangkan umur kita untuk teruskan kehidupan sehingga masuknya tahun baru islam skg ini,tahun 1434. sedikit sebanyak kita mengimbau kembali apa kebaikan dan keburukkan yg kita dah buat sepanjang setahun sebelum ni. xpe la,walau seburuk atau seteruk mana pun perbuatan yg dibuat itu,selagi masih bernafas cepat2 la kita berubah,bertaubat menuju ke jalan yang benar jalan yang diredhai Allah s.w.t. izah sendri x terlepas dari melakukan perkara yang tidak baik...xkisah la trsengaja or sengaja ke kan!oleh itu izah mohon maaf pd semua jika terkasar,terbuat slh or tersinggung perasaan sesiapa.izah bukanlah yang terbaik,tp izah berusaha melakukan yang terbaik diantara yang terbaik...erk faham ayat ni?izah pun cam confius..haha xkisah lah,tp korg fahamkan..weeee
sepanjang setahun sebelum ni,bnyk perkara yang izah belajar dan lalui..kata org pengalaman mengajar kita erti kehidupan!mmg betul...tp yg izah pasti 1 perkara, ssh senang izah berjaya lalui hasil dari berdikari.izah syukur ngn apa yang ada skg,wlupun xsesenang sprt mereka yg lain tp izah yakin ngn rezeki dan nikmat Allah s.w.t..janganlah kita raguinya kawan2.xpe la biarlah mereka nk pndg rendah or ckp apa2 psl kita...mereka tidak tahu ssh sng kita lalui cmne, betulkan?..hurm,yang penting bersyukur dan sntiasa berfikiran positif.izah selalu tanamkan semangat n sifat xputus asa pd dri, wlupun diri xsehebat mana..motivasikan diri izah,insyaallah suma yg buruk kita leh hadapi dgn tenang, yang buruk kita elakkan yang baik kita ikutkan!slg nasihat menasihati,slg menolong antara satu sama lain bgs untuk diri dan mereka yg ada disekeliling kita...
sebelum izah ttp cerita,izah minta pd kamu semua marilah kita sama2 berdoa bnyk2 mohon pertolongan Allah s.w.t agar bumi dan rakyat palestin dapat diberi pertolongan dan dpt menghentikan peperangan yang israel lakukan kepada rakyat palestin semua,kesian mereka..tak xdpt hidup aman damai ditanah sendri,mmg xbnyk yg kita dpt bantu mereka tp doa yang tidak pnh putus adalah jalan utama dalam mendapat pertolongan dari Allah s.w.t,bersyukurlah dgn apa yg kita dapat skg ni tp jgn sskali lupa mereka yg dlm kesusahan.

sekian.

Saturday, 10 November 2012

Berkawanlah...tapi

assalamualaikum,selamat petang ya (*~*)/

terasa lak nk update entry ptg2 cmni...hehe,so kisahnya tentang hidup berkawan!korg ada kawan?dah tentu la adakan...mustahil korg xde,cm rmi ngn x je.ok2 apa yg korg inginkan dlm berkwn?dalam memulakan setiap pengenalan?..hurm kebanykkn org yg nk brkwn mereka hnya fikir aslkan dpt je brkwn ngn ssorg tu kan,xkisah la cara apa pun smpaikan ilg keikhlasan n kejujuran dlm brkwn...kt cni izah nk kongsi ngn korg pngalaman izah brkwn ngn kwn2 selama ni!mcm2 org kte akan jmp n kenal ble brkwn...yg pelik,yg xnormal,yg xjujur,yg miang,yg gile sex,yg lurus,yg kasar..suma izah da pnh jmp!jgn xcaya...tp cayakan je la hehe.
mmg betul dr berkwn tu la leh terus jd hbgn yg serius sprt cinta..tp xsuma!izah plg sk brkwn..izah mmg pntgkan kwn dulu selain family pastu brulah ehem izah!heee...dr pengalaman izah kenal ngn mcm2 kwn ni la izah amik kesempatan skali ngn melihat dan tau jenis org2 skeliling izah ni cmne orgnya,pntg untk diri kte jgk sbnrnya wat cmni supaya kte xmudah diperdaya...so dlm brkwn tu jg la batas prgaulan elok2 ye,klu trslp lgkh kte pn leh terikut skali ngn perangai dorg yg xelok ni.izah manusia biasa yg xsempurna jgk,izah akui pnh terikut ngn bnd2 yg xelok ms dlm brkwn..tp izah cpt2 sdarkan diri n berubah...xslh berubah selagi sempat!tp benda penting izah nk tegaskan dalam ni ialah jujurlah ble brkwn,ikhlas la..bru la hbgn kwn brthn lm...bkn brkwn untk cr psngn cinta je kan!
kalau da kwin tu buatlah cara da kwin,kalau da brpsngn tu watlah cr da brpsngn...nk kwn xslh tp yg slh tu cara yg digunakan n tujuannya.jgnlah menggatal ye...ha,ag 1 bile da nama pun kwn jgn la beranggap kta akan melayan dy tu 24 jam je...nama pun kwn,da tentulah skali skala contact...n xperlu la smpai nk ngata kte itu ini ble diri x dilayan,kdg ssh nk duga org yg cmni...kalau dlm bahasa kasarnya syok sndri...kan astagfirullahalazim,kalau kwn yg -ve tu elakkan lah sebolehnya spaya kte xtrus trpengaruh jd -ve mcm mereka juga.

sekian...

Thursday, 25 October 2012

JODOH PERTEMUAN DITANGAN TUHAN, BETUL?




ASSALAMUALAIKUM,SELAMAT PAGI2 (66,)

hype!ello suma...sihat dak ni?hehe..fikir punye fikir punye fikir baru terfikir nak update entry blog yang sekian lama menyepi ni..tajuknya ha...cam kat atas tu lah,haha almaklumlah aye ni semakin meningkat dewasa, umur pun da 24 tahun!uwahhhh....tp awet muda agkan kan,hakhaks..weee(^0^)/
bila kita da semakin dewasa diusia skrg ni, mcm2 karenah yg kita kne hadap..nak xnk kne jgk hadap slh 1 darinya pasal kahwin la..member aye yg sebaya ngn aye skg ni kebanyakkannya da kahwin,yg lum kahwin berlumba2 nak kahwin!apa kes...xperlu lah nak rush sngtkan,huhu tp xpe la maybe ni la yg org katakan da smpai seru,ye dak?hiuhiuhiu....alamak lapar le plak,huhu sbr ye perut jap g makan ye abiskan dlu entry ni huhu...(0-0).Okeh, aye ada 1 story nk cite...dimana actually da lm da bnd ni tp la ni bru nk habak mai na!ehehehe...kasik perap dlu bru pakaikan.
tersebutlah kisah, member kje akak aye ni dy ada sorg sepupu yg pandai berubat,pasal bn2 ghaib pun boleh..muda ag.huhu tp perubatan dy xsesat ok ni ikut perubatan islam!kwn akak ni bwk la kezen dy tu dtg uma aye ritu untuk berubatkan abg aye coz dikatakan abg aye ada mslh gangguan makhluk halus ni..belaan org,hum...so kami pun mntk bantuan kezen member akak tu la kan...then sambil2 dy berubat abg aye tu dy sekali la tgk2 kami satu ahli keluarga,dy tilik sorg2 termasuk aye nk tgk kami suma ok ke x, ad kne ggu jgk ke x..huhu,nak dijadikan cerita org tu tilik aye jgk then dy cakap apa nk tau ?huhu...kang ckp aye perasan lak,huhu xpe la btau je la!hehe...org tu ckp aye ni ramai peminat,huhu ramai yg nk kt aye n rapat ngn aye so dy advice pilihlah betul2 jgn slh pilih,if xdpt nk pilih watlah solat istikharah la kan.huhu...so jika dipikirkan lek apa yg dy btau ni n dibandingkan ngn life aye skg cm lbh krg sm je..huhu,maybe ad betulnya ramai yg nk rapat ngn aye..tp tu la semakin ramai yg rapat semakin ssh nk wat pilihan yg wajar,wlupun da ad tp dy lum tentu ag jodoh kte,msh lagi punye masa untuk memilih yg terbaik untk diri kte!heee..
Then,selang bbrapa ari yg lepas,huhu adalah org tua ni kjer sebgai driver hntr brg kt opis aye selalu, korg nk tau apa dy ckp kt aye?huk...btau jgk la ek,hehe ada ke ptt dy ckp nk msk minang aye pas aye abih bljr ni.demn!haha...trkejut den,adeh..huhu wat dunno je la uolls hukhuk..dy tu da berbini 2 tuu..gile apa nk kwin ag,huhu...xnk la aye,aye nk yg bujang lagi.heeee teeeettt!

muahx..bye


Wednesday, 3 October 2012

SURVIVE AS LONG AS POSSIBLE



Assalamualaikum,selamat sore..hehe (-o-)

Lamanya aye xupdate blogkan kan kan..uhuhu,lately i busy la coz sejak da jadi student part time ni,siang kje mlm wat assignment...nak rest pun curi2 masa!uwaaaa...mmg bkn sng nk wat pjj ni kan...betol la orang ckp,n also my parent ckp...but statement itu tidak akan mematahkan semangat jitu i untuk teruskan perjuangan mencapai apa yang i mahukan dalam hidup,just like a fairytale...wootwoot.

Anyway,bukan psl study i nak habak kali ni...hehe,actually today 3/10/2012 genaplah 1 tahun i kje at One Success Automation sdn bhd ni...cam xcaye je leh bertahan lama kje kt cni..walawei!Hum,i wonder nape ye leh bertahan keje cni smpai setahun?maybe antara faktor gaji yang memuaskan(tp still nak up ag gaji tu,hehe),or keje xstress(ngulau je lebih,fb 24hours kot,haha),or bos yang sporting(sk belanja makan katanya,ohoo),atau boleh jadi jgk dekat ngn uma!sebelum ni ms kje tempat len dulu xleh bertahan lama kot,mcm2 hal company tmpt i kje dlu..mslh tu la ni la..huhu so far company skg i kje so far so good walaupun selalu dgr bos n bini gado..haha,da lali da cik oiii,wat pekak telinga jek!(0_o)

Then,if i nak berhenti keje cni pun kne la pkr mcm2 cz kne cari company yg leh offer gaji ag tggi dr skg,then kne pkr faktor i kan da jd stdent pjj,guna duit poket sendiri tuuu,so xpe la amik pengalaman lbh,skg da setahun ha..tmbh ag tahun t da leh upgrade gaji ble nk mntk kje tmpt lenkan..xkan i nk kje cni slamanya,mst la kne tukar2 suasana kje,bru la xbosan nk cr rezeki,tp kne pandai pkr dlu,sblm wat decision apa2,tkt merugikan diri sndri tol x?hurm hurm...huhu,so now xde sp2 nak bg present ke?i da genap 1 tahun kje ni ha.haha,ala hadiah birthday pun i xdpt,xkan xdpt apa2 skg..uhukuhuk,(-_-) keje smpai lebam la jwbnya..


Monday, 10 September 2012

SURPRISE BIRTHDAY CAKE (^o^)


Assalamualaikum,selamat petang

Entry kali ni, i nk share korg berkenaan surprise cake yg dirancang oleh i sendiri untuk MH..hehe,alhamdulillah segalanya berjalan dgn lancar wlupun i xde skali kt tempat tu..huhu happy cmpur sedih...but im ok!weee..i xde skali coz i jauh,ssh nk g sne ngn transport ag..so cmni je la i dpt wat..sobsob..
sebelum tu,i nk tanye cantik x cake yg i tempah khas untuk MH ni?huhu...agk kebudakkan tp theme naruto ni la yg dy suka duk tgk ceritanya...termasuk i,hehe...dats why la i amik theme naruto,kesian dy kne gelak ngn parent n jiran2 dy ble dorg tgk cake tu..haha,birthday dy 9/9 ari ahad semalam,i wt surprise cake b4 12tgh mlm..hiuhiu,nk wt kul 12tghmlm tu tp coz parent dy mls nk tggu lama2kan so dorg decide wt sblm tu..huhu jadi la dr dorg xnk wtkan surprise t kesian i,huhu...
Nak jadikan cerita,penat i tahan MH dari tdo awl mlm tu..huhu,leh lak time tu dy nk tdo awl..aduh,spoil betul la..hum,tp nsb bek dy dgr ckp i jgn tdo lagi...hehe,xlama pas tu sbnrnya dy terlelap jgk pastu tbe2 bonda a.k.a mak angkatnya terus terjah dy dlm bilik then tarik dy kuar bilik terus g ruang tamu,lampu suma da ttp gelap gelita...ble dy tbe je trus trang n rmi org kt ruang tamu tu..parent dy suma n mak2 angkat dy skali..haha surpriseeeee!ngn mamainya dy tersengeh2 cam kerang busuk..haha,ngn slekehnya ag...malu ag...,menjadi jugak plan i...actually ni is my 1st time doing like this..huhu,happy birthday buchuk!


Tuesday, 4 September 2012

OUM STUDENT...FINALLY!

Assalamualaikum,0_o

Akhirnya,disini la tempat aye akan berulang alik selama 4 tahun semata2 untuk menyambung pengajian peringkat ijazah...great news i dpt wat pjj finally.hoyeahh!bad news it takes many year than fulltime n need bit struggle...but  its ok,coz if orang len yg ramai duk wat pjj leh wat xkan la i xleh..come on izah,u can do it. YES!

So,dengan ini secara rasminya,bermula dari tarikh 3/9/2012 setelah mendaftar dan byr half yuran ye..aye dengan ini menjadi student of Open University Malaysia with course Bachelor in business administration with honours.Disamping itu,aye dapat freegift jgk...haha nak tau brg apa...ha tgk la pic bwh ni...hurm

mendenya freegift,xdo pon free2 ni..suma ni da trmasuk dlm yuran skali..uhuhu

Thanks for reading!muah..

Thursday, 23 August 2012

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Assalamualaikum suma,

Raya korg tahun ni best x?msti bestkan..nak2 yg adik2 kecik tu..kemain bnyk la duit raya dorg duk sakan kumpulkan..huhu jeles mak jemah tau!hihu...i lgsg xdpt duit raya,xaci la cmni..kwn2 len dpt je nape i xdpt...uwaaa untung la korg ye,hehe..i tgk raya tahun ni kan ramai yg pkai bju tema wane oren ek?termasuk i..uwahhh aura betol wane oren tahun ni kan..ala2 gorgeous gitu uolls!wink
Korang punye cuti raya mst lamakan,1 week ag tu..hukhuk i dpt 2 ari je ...kedekut tol company ak ni,t cuti raya cina dorg tgk la smpai seminggu tu..huhu sabar je la mak jemah ni ha!sob sob...dtg kje pagi ni pun msh ngntuk ag..huhu semangat kje xde lgsg...i raya tahun ni family xg mn sngt pun if jln raya pun dlm melaka je..tu pun raya ke 3 da lepak uma je..huhu,ayh ag la kje raya pertama ag..xdpt cuti tu sbb kami xg beraya luar melaka kmpg ayh kt muar johor tu..hurm,gase cm cepat je ms berlalukan..kejap da raya lepas ni hari kemerdekaan lak..yeah cuti ag..hokhok,if tahun ni raya bulan 8 then tahun dpn org kata raya bulan 7 lak!betol ke?cepatnya..erk,k la muahx bye!
pic ni ok lak tp i xde..eh2 mst la kne ad i kan kan..hihu

aiyak!kepala sudah kne ptong la yg blkg tu..huhu spoil tol la kazen i mik pic ni

salam bermaaf-maafan

ha tudiaaa mak jemah oii,ngalahkan i lak melaram dy..uwahaha

blurr ckit..tp ok la dr xde lgsg..mom tlg snapkan..huhu

pic raya ke 2,xde semangat nk g beraya cz penat lyn sedara dtg uma tp dipaksa g  raya jgk..huhu

Monday, 13 August 2012

IFTAR STEAMBOAT V.2

Assalamualaikum,
Selamat tengahari kalian semua....puasa x?hehe..puasa jgn xpuasa,i xpe...dikecualikan!hahaha...sepanjang bulan ramadhan ni,dapat makan sdap2 tiap kali berbuka..manyak syok woo!makan besar,open table,makan free.haha xyah xckp ar..sudah tentu punye pun adoi!wakaka..untung2.Kali ni i berbuka puasa@iftar di senawang with MH,company ye nye iftar actually wat,so i join skali.hiuhiuhiu...but yg xsyoknya dorg berbuka kt restaurant  steamboat.alahai...im alergic la,ritu bru lpas iftar steamboat then now steamboat again...haritunya alergic pun xsurut ag..habis bintik2 merah timbul kt kulit i..uhuhuhu nasib da standby ubat.anyway makan free maa..ok je la sebat je..haha org da bg mkn free da kira bek tol x,xgeti bersyukur lak ak ni..walawei

xsuka steamboat yg cmni cz tiap kali kne diri ble nk mik mknn ye

his member staff..see dorg pkai bju ap?sempoi je..but  me
wearing bju kurung..sungguh malu,huhu i sorg je lak tu yg pkai!

got finishing all the thing...very the messy


i da lm abis makan tp dorg,fuhh..bnyk tol dorg mkn..lm lak tu

sudah tentu,msti la kne ad gmbr saya..haha kata pun blog saya

Oops!cmne leh trlepas upload pic ni...hehe diam2 sudey kan kan


Sunday, 12 August 2012

SEYES MALU WEI !!!

Assalamualaikum,(**,)
selamat pagi suma..hari ni hari sabtu iaitu hari kesukaan kte suma,emm btol x?huhu...i nk story ckit kali ni pasal kejadian yg memalukan diri i ms i kt jusco aeon bandaraya melaka tu!pergh...seyes malu wei masa tu..haha xtau nk letak muka kt ne...xdo org tolong lak ms tu kan..uwaaa.ok2,ceritanya cmni...kejadian tu berlaku ms hari isnin yg lepas,i kuar berbuka ngn MH...asalnya nk berbuka kt ikan bakar sekinchan tp hajat xkesampaian cz ms da smpai kt restoran tu leh lak ye ckp fully booking.sekali mcm ni da muka i (- -,)uhuhuhu sampai hatikan.nak wat cmne terpaksa g cari port len...da le last minit lak tu nk cr..huhu then MH ajk g buka kt kedai mamak je cz ye berdekatan n tkt xsempat t nk berbuka cz cm da nk waktu berbuka.ble time order makan kt mamak tu,leh lak mamak yg mik order tu cm blur2kan...gase time tu cm ckp ngn spender basah je..hahaha damn!ye lgsg xtulis order kami cz konon leh ingt suma la,kami order bnyk kot.lepas tu nk dijadikan cite MH tgk la mamak blur tu g bg order ke x..gupenya x pun..ye leh wat kje len..kami ap ag ngn bengangnya trus blah ar dr ctu..xckp bnyk ag!ha...tu makan dy.
So lepas situasi kt atas ni jadi i ngn MH trus grak g jusco aeon melaka tu dgn sepantas kilatnya.vroommmm...haha then kami jalan secepat yg mgkin untk cr port makan..maklum le kedai makan kt jusco tu kemain bnyk ag choice,adeh!akhirnya i decide nk mam kt See U Village Steamboat.sdap gak sesekali pekena steamboat ni..hehe,tp yg xsdapnya lpas pekene makanan tu kulit i trus nek bintik2 merah...smpai skg xbek ag..uwaaaaaa,nasib i da bli awl ubat alahan..lps ni confirm xmau makan steamboat..uhuhu,then lpas da iftar tu kami pun gerak nk lek otw ke park kete...MH  ble da jalan mmg selalu tgglkn i kt blkg..cepat betol dy jalan..i jalan cpt mcm nk jatuh..haha,ok kemuncaknya cerita ni skg ms i ngh jalan dlm jusco tu cm biasa la kan..lenggang kangkung tgk kiri kanan depan blkg tp 1 tmpt je i xtgk..bawah,ha...akibatnya i leh trgelincir terpijak ap bnda jadah ntah..i pun ap ag...eh eh eh eh eh la bnyk jadi cm model ni kene ha
korang boleh bayangkan x cmne i tergelincir ms tu??hahaha

Malu gile wei!i lak ms tu pkai skirt labuh k..cb bayangkn klu i tergelincir then jatuh terbongkang pergh...free2 je org tgk...cm org ni kne la hahaha
macam nangka busuk t...lolx

Tapi.....i xjatuh pun cm nangka busuk tu,haha...i sempat tahan ngn lutut i k..betol2 blkg ad makcik n anak2 dy...hahaha,gigih i cover cun ms tu..nk cover malu ag 1 hal!..so i wat2 tgk bwh n kasut then jalan cpt2...da dpn ckit i trglak sndri..muahahaha,yg xleh blahnya MH leh tgk je i ms i trgelincir tu..menciq!muahx,bye..

Saturday, 11 August 2012

IKLAN HARI RAYA

Assalamualaikum,
Seperti biasa setiap jumaat i akan update entry blog..hihu,setiap tahun bila menjelang hari raya aidilfitri je msti kte dapat tengok mcm2 iklan raya dari syarikat2 besar atau ternama kt malaysia ni buatkan.Seronokkan tgk iklan dorg wat...ada yg kelakar,sedih,yg best yg xbest,then ada yg siap bg bp star ag..huhu,ok2 kat cni i ada kumpulkn iklan2 raya yg agk2 best kot...tp xsuma la just beberapa iklan je k...ok enjoy!

Iklan Raya 2012 dari BERNAS-the journey
Iklan Raya 2012 dari PETRONAS-stranger
Iklan raya 2012 dari PETRONAS-harapan dan doa seorang anak
Iklan Raya 2012 dari MAXIS-ramadhan
Iklan Raya 2010 dari MAXIS
Iklan Raya 2009-janda anak 7 dan lembu raya
Iklan Raya 2007 dari TV3 
Iklan Raya 2009-pengorbanan ayah(motor besar)
Thanks for visiting..(**,)

Saturday, 4 August 2012

AMALAN BERSEDEKAH DIBULAN RAMADHAN

Assalamualaikum,Salam Jumaat yg mulia...(^ ^,)/
Syukur alhamdulillah kte masih lagi diberi nafas untuk menikmati bulan ramadhan yg mulia ni.Bila diberi kesempatan ni marilah kte bersama2 melakukan ibadat amal jariah dengan ikhlas dan bersungguh2,pasang niat dgn betol dan ikhlas dalam mengerjakan segala ibadat dan kebaikkan kerana dibulan ramadhan yg mulia ni,segala ibadat dan kebaikkan yg korg wat akan mendapat pahala dan rahmat yg besar dan rezeki yg melimpah ruah,oleh itu jgn la ada sifat kedekut dlm ati kte ni...belajar la jadi pemurah,insya'allah besar ganjarannya untuk mereka yg pemurah ni.



Entry kali ni i nak share korg mengenai amalan bersedekah,sebenarnya xperlu nk tggu bulan ramadhan bru nk wat suma ni..bkn ramadhan pun seeloknya diamalkan krn itu la slh satu pintu rezeki kte.Islam tidak pernah mengehadkan tempoh masa malahan boleh dilaksanakan pada bila-bila masa saja mengikut kemampuan seseorang. Namun demikian, amalan bersedekah yang paling afdal di sisi Allah SWT ialah ketika bulan Ramadan.Terdapat jugak fadhilat sedekah yg menerangkan kelebihan bersedekah seperti:-

*Sedekah bersembunyi itu memadamkan kemarahan Tuhan dan sedekah berterang-terangan itu pengadang neraka. (Al-Hadith)

 *Kata ulama : Sedekah itu 10 kepujian, lima di dunia dan lima di akhirat .
· Lima di dunia
- Mencucikan hartanya
- Mencucikan badannya
- Menolak bala dan penyakit
- Menggembirakan orang miskin dan mengembirakan orang mukmin adalah semulia-mulia amal .
- Berkat hartanya dan diluaskan Allah rezekinya .
· Lima di akhirat :
- Dinaungkan Allah orang yang bersedekah di hari Qiamat ketika sangat panas
- Ringan hisabnya
- Berat timbangannya (amalan) di akhirat
- Mudah melalui titian Siratal-Mustaqim
- Bertambah darjatnya di dalam syurga                  (Al-Hadith)
 Sabda Uswah Hasanah kita,

"Tangan yang di atas (tangan yang memberi) lebih baik dari tangan yang di bawah (tangan yang menerima atau meminta)"[Rawahu Bukhari]

Ringan ringankanlah tangan kita untuk memberi.Dan sentiasalah mengikhlaskan niat kita.Mudah mudahan kita berniatkan untuk mencari ridho Allah.Bukan untuk penilaian manusia.Antara 7 golongan yang mendapat naungan Allah di akhirat kelak adalah mereka yang bersedekah,hingga tangan kiri tidak mengetahui apa yang diberikan oleh tangan kanannya.

Saturday, 28 July 2012

SEKADAR PERINGATAN BERSAMA




Lebih dari 350 judul buku menceritakan mengenai dunia akan berakhir pada tahun 2012. Tahun 2012 merupakan tahun yang diramalkan akan berlaku Kiamat. Khabaran ini dapat dilihat dari cerita fisyen sains yang berjudul 2012 arahan Roland Emmerich yang telah memulakan pengambaran pada bulan Ogos 2008 di Vancouver. Kebanyakkan cerita-cerita ini berpunca dari ahli astronomi dan agamawan. Realiti yang berlaku sekarang seolah-olah memberitahu kita bahawa dunia sudah hampir kepada penamatnya, dengan berlakunya gempa bumi dan tsunami yang hebat di Jepun baru-baru ini.

Bagi segelintir umat Islam pula, kedatangan Ramadhan 2012 merupakan titik-titk bermulanya tanda Kiamat besar. Mereka percaya bahawa peristiwa itu akan berlaku pada pertengahan bulan Ramadhan 2012 pada hari Jumaat. Kepercayaan ini timbul dari beberapa riwayat yang menceritakan tentang akan kedengaran “suara jeritan yang kuat” pada bulan Ramadhan. Salah satu riwayat yang popular dikatakan riwayat dari Abdullah bin Mas’ud ra. bahawa Rasulullah saw. bersabda:

عن النبي صلى الله عليه وسلم قال إذا كان صيحة في رمضان فإنها تكون معمعة في شوال وتميز القبائل في ذي القعدة وتسفك الدماء في ذي الحجة والمحرم وما المحرم يقولها ثلاثا هيهات هيهات يقتل الناس فيها هرجا هرجا قال قلنا وما الصيحة يا رسول الله قال هذه تكون في نصف من رمضان يوم جمعة ضحى وذلك إذا وافق شهر رمضان ليلة الجمعة تكون هدة توقظ النائم وتقعد القائم وتخرج العوائق من خدورهن في ليلة جمعة سنة كثيرة الزلازل والبرد فإذا وافق رمضان في تلك السنة ليلة جمعة فإذا صليتم الفجر يوم جمعة في النصف من رمضان فادخلوا بيوتكم وسددوا كواكم ودثروا أنفسكم وسدوا آذانكم فإذا أحسستم بالصيحة فخروا لله سجدا وقولوا سبحان القدوس سبحان القدوس ربنا القدوس فإنه من فعل ذلك نجا ومن ترك هلك .
“Apabila kedengaran jeritan (Sayha) pada bulan Ramadhan, maka akan berlaku huru-hara dalam bulan Syawal, dan kabilah-kabilah akan membentuk kumpulan dalam bulan Zulkaedah, dan berlaku pertumpahan darah pada bulan Zulhijjah dan Muharram! Apa yang dilarang/haramkan? “Berkata tiga kali,” Oh, Oh! Rakyat akan dibunuh dalam pembunuhan beramai-ramai secara besar-besaran “Telah berkata:” Kami berkata: “Apakah Sayha (menjerit), Wahai Rasulullah?” Beliau berkata: “Ia akan berlaku di pertengahan Ramadan pada pagi Jumaatnya. Berlaku pada pada Ramadan malam Jumaat, dimana satu bunyi yang kuat (Hadda) akan berlaku, yang akan menyedarkan orang yang sedang tidur, wanita muda akan dibawa keluar dari bilik mereka, pada malam Jumaat dimana sepanjang tahun tersebut banyak gempa bumi (dan sangat sejuk). Oleh itu, apabila Ramadhan bermula pada malam Jumaat pada tahun itu, dan anda telah selesai solat Subuh pada hari Jumaat pertengahan Ramadan, ,akan masuklah kedalam rumah, tutup pintu anda, tutup tingkap anda, selimut diri kamu sendiri, dan sumbat telinga anda. Apabila anda mendengar jeritan, turun sujud kepada Allah dan berkata: “Subhanal-Quddus, subhanal-Quddus, rabbunal-Quddus (Maha Suci kepada kemuliaan yang Maha Suci, Maha Suci, Tuhan kami yang Maha Suci). “barangsiapa yang berbuat demikian akan kekal selamat, dan yang tidak melakukan akan musnah” [Kitab al-Fitan, Nuaim bin Hammad]
Riwayat ini membicarakan bahawa peristiwa ini akan berlaku pada hari Jumaat di pertengahan bulan Ramadhan. Menurut kalendar, hari Jumaat 15 Ramadhan dijangka jatuh pada tarikh 3 Ogos 2012.
Tahun 2012 juga menurut kalendar kaum Maya dan terbongkarnya kod rahsia didalam kitab Injil Perjanjian lama mengatakan dunia akan berakhir pada 21 Disember 2012. Menurut kaum Maya, bumi akan berdepan dengan satu malapetaka yang amat besar yang menyebabkan kehancurannya pada tahun 2012, dan ia akan muncul semula selepasnya.
Pada tahun 1994 , sekumpulan penyelidik dikatakan telah menemukan kod rahsia dari Kitab Injil Perjanjian Lama yang mengatakan bahawa bumi akan menghadapi kehancuran, dimana akan berlakunya perlanggaran asteroid dengan bumi.
Ada juga dikalangan astrologi yang mempercayai bahawa PlanetX atau Nibiru akan memberi kesan yang hebat kepada bumi, Tidak akan berlaku perlanggaran diantara bumi dan Nibiru, akan tetapi planet ini mempunyai kuasa magnetik kuat yang boleh mengganggu stabiliti bumi apabila ia berada berdekatan dengan bumi.

Komentar terhadap hadith
Hadith diatas tadi (mengenai peristiwa hari Jumaat 15 Ramadhan) ini dikeluarkan oleh Nuaim bin Hammad didalam kitab al-Fitan, dimana sanadnya ada seorang yang bernama Ibn Lahee’ah yang sangat buruk ingatannya. Terdapat juga didalam sanad tersebut Abdul Wahhab yang dikatakan majhul (tidak dikenali) sebagaimana yang dinyatakan oleh Ibn Hajar dan al-Hakim (Lisan al-Mizan). Terdapat juga didalam sanad tersebut individu yang bernama Muhammad bin Thabit al-Banaani yang dianggap lemah oleh Ibn Hibban dan Ibn ‘Adi.
Menurut Shiekh Sulaiman bin Nasir al-Ulwan, hadith ini lemah dan terdapat didalamnya orang-orang yang diragui, dan kita tidak boleh bergantung kepada riwayat tersebut. Hadith yang dinyatakan diatas menurut Dr Salman Audah, didalam ruangan fatwanya di islamtoday (2009), kesemua hadith-hadith yang menceritakan tetang suara jeritan yang kuat pada pertengahan Ramadan statusnya Sangat Lemah (Dhaef Jiddan) dan Palsu (Maudu’). Menurut al-Zahabi didalam Kitabnya Siar A’lam Nubala’, hadith ini Palsu, dan matannya (isi kandungan) pelik (gharib) dan tidak boleh digunakan untuk berhujah. Ibn al-Jawzi juga menghimpunkan riwayat ini didalam kitab al-Maudhuaatnya sebagai status Palsu.
Secara teknikal didalam ilmu hadith, riwayat diatas tidak boleh dijadikan sandaran, kerana statusnya samada sangat lemah atau palsu. Hadith ini tidak boleh digunakan untuk menjadi kayu ukur mengenai tarikh berlakunya kiamat.

Menafikan teori kalendar Maya dan planet Nibiru
Menurut seorang pakar pengkaji kaum Maya, Mark Van Stone, tidak ada sebarang petunjuk didalam kaum Maya atau Aztec yang mencadangkan wujudnya perubahan apa-apa pada tahun 2012. Menurut Susan Milbrath, kurator Seni dan Arkib Amerika Latin yang berpusat di Muzium Florida berkata : Kami tidak mempunyai rekod atau maklumat bahawa puak Maya boleh berfikir yang dunia akan tamat pada tahun 2012. Sandra Noble, Pengarah Eksekutif Yayasan Kajian Mesoamerican, mengatakan bahawa perkara ini adalah satu fabrikasi dan menjadi peluang untuk orang menjana duit. Menurut pihak NASA, malahan 21 Disember 2012 tidak wujud didalam calendar Maya.

Pihak NASA juga mengatakan bahawa tidak ada tanda-tanda planet akan terkeluar dari paksinya sekurang-kurangnya untuk beberapa dekad yang akan datang. Bumi tidak mungkin akan keluar dari orbitnya pada tahun 2012. Memang setiap tahun Bumi dan Matahari menyelaraskan (align) kearah kedudukan tengah Galaksi Milky Way, akan tetapi ini merupakan kejadian tahunan yang tidak memberi kesan kepada apa-apa..
Mengenai apakah benar-benar Planet X atau Nibiru wujud? Pihak NASA mengatakan bahawa ini merupakan penipuan internet. Tidak ada dasar kenyataan mereka. Jika benar Planet X benar wujud dan menuju kearah bumi pada tahun 2012, maka sudah tentu ramai para astronomi sudah mengenal pasti planet ini dan planet itu sendiri dapat dilhat dengan mata kasar kerana tahun 2012 akan muncul tidak lama lagi.
Fenomena ini juga dikaitkan dengan kalendar Maya ini. Pernah Mei 2003 dikatakan kiamat akan berlaku, namun tidak berlaku apa-apa dan tarikh itu telah dipindahkan ke 2012.

Sikap orang Islam
Jika kita di tanya dengan soalan bilakah akan berlaku kiamat? Katakan : hanya Allah yang mengetahui. Sains tidak mungkin dapat menjangka dengan tepat bilakah akan berlaku kiamat. Firman Allah swt :-
إِنَّ السَّاعَةَ آتِيَةٌ أَكَادُ أُخْفِيهَا لِتُجْزَى كُلُّ نَفْسٍ بِمَا تَسْعَى. فَلَا يَصُدَّنَّكَ عَنْهَا مَنْ لَا يُؤْمِنُ بِهَا وَاتَّبَعَ هَوَاهُ فَتَرْدَى.
“Sesungguhnya hari kiamat itu tetap akan datang, yang Aku sengaja sembunyikan masa datangnya supaya tiap-tiap diri dibalas akan apa yang dia usahakan. Maka janganlah engkau dihalangi daripada mempercayainya oleh orang yang tidak beriman kepadanya serta dia menurut hawa nafsunya; kerana dengan itu engkau akan binasa. Maka janganlah engkau dihalangi daripada mempercayainya oleh orang yang tidak beriman kepadanya serta dia menurut hawa nafsunya; kerana dengan itu engkau akan binasa.” [surah Taha : 15 - 16].

Banyak sekali petanda-petanda yang menunjukkan hari Kiamat akan berlaku, akan tetapi tiada siapa yang tahu melainkan Allah. Ramalan-ramalan yang didapati di internet yang menunjukkan 2012 akan berlaku kiamat adalah sama sahaja seperti ramalan kiamat yang sepatutnya berlaku pada tahun 2000 dan jelas tiada apa pun terjadi. Ini menunjukkan bahawa hanya Allah swt sahaja yang tahu bilakah masanya. Firman Allah swt :
يَسْأَلُونَكَ عَنِ السَّاعَةِ أَيَّانَ مُرْسَاهَا قُلْ إِنَّمَا عِلْمُهَا عِنْدَ رَبِّي لَا يُجَلِّيهَا لِوَقْتِهَا إِلَّا هُوَ ثَقُلَتْ فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ لَا تَأْتِيكُمْ إِلَّا بَغْتَةً يَسْأَلُونَكَ كَأَنَّكَ حَفِيٌّ عَنْهَا قُلْ إِنَّمَا عِلْمُهَا عِنْدَ اللَّهِ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ
“Mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad) tentang hari kiamat: Bilakah masa datangnya? Katakanlah: Sesungguhnya pengetahuan mengenainya hanyalah ada di sisi Tuhanku, tidak ada sesiapa pun yang dapat menerangkan kedatangannya pada waktunya melainkan Dia. (Huru-hara) hari kiamat itu amatlah berat (menggerunkan makhluk-makhluk yang ada) di langit dan di bumi; ia tidak datang kepada kamu melainkan secara mengejut. Mereka bertanya kepadamu seolah-olah engkau sedia mengetahuinya. Katakanlah: Sesungguhnya pengetahuan mengenai hari kiamat itu adalah di sisi Allah, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui. ” [surah al-'Araaf : 187].

Bagi kita yang beriman dengan apa yang Allah turunkan (al-Quran), seharusnya kita tidak mudah mempercayai berita-berita yang tersebar diinternet. Mungkin ada yang bertanya, bukankah realitinya banyak sekali berlakunya gempa bumi disana-sini dan baru-baru ini dunia dikejutkan oleh tsunami yang berlaku di Jepun, bukankah itu petanda kiamat? Benar, Islam mengajar kita akan alamat-alamat kiamat, sehinggalah turunnya nabi Isa as. Pokok persoalan yang dibincang adalah penetapan tarikh kiamat. Malah, kematian Nabi Muhammad :saw itu sendiri menandakan bumi sudah sampai penghujungnya. Baginda adalah penutup segala Nabi, dan sudah tentu kematian baginda menandakan bila-bila masa akan berlaku kiamat.
#sumber dari:www.gilerkentang.com

DAN.....INILAH KEPUTUSANKU,MUKTAMAD!!!



Assalamualaikum dan dan Salam Jumaat,

orait,kali ni i nk btau yg i dah ada keputusan muktamad berkenaan dgn samada i g UNIMAS yg ditawarkn tu untuk i further mydegree.Keputusan yg telah di wat setelah habis pkr then discussion with parent,dengan ini i memutuskan untuk tidak  pergi..uhuhuuu. i da habis pkr da ni..xleh nk pkr ag cz da nk botak pale ni abis rambut bnyk gugur duk pikiaq pasai ni ja!hukhuk..xmoh pkr da,dan ia muktamad!hehe...anyway reason i xnk g ni bkn cz i xnk sambung bljar ag just because i've decided nk wat PJJ je...sambil bkerja.kebetulan lak i da ada keje skgkn,so far everything ok then UNIMAS tu terlalu jauh bg i...da le sblm ni i wat diploma pun jauh kt utara tu  kt perlis tu ha then now dpt kt sarawak lak ai...so NO la jwpnnyakan!huhu...so skg i da tolak tawaran tu,n nasib la i berjaya pujuk ayah i klu x mengamuk dy oiiiii..uhuhuhuhh,i mmg pandai bodek n pujuk org ni!hahaha...hurm,i ingt nk wt PJJ kt dlm universiti kt Melaka ni je,n antara option yg i ada ialah OUM cwngn Melaka. kat ctu bnyk course i ada..tp mhl ckit la kn tp yg pntg sijil ye di iktiraf kerajaan,sooo indeed!wink...hehe plg lmbt dlm tahun depan la kot i wat PJJ plg cepat bulan september ni. xpe,asalkan kte ada niat nk smbung bljr ag so kt mn2 pun ok cm mampu ngn x je...huhu wat la yg terbaik untuk ms depan n diri kte.muahx bye!

Friday, 13 July 2012

OK! ADAKAH MASA DEPANKU DI SINI??


SEMAKAN KEPUTUSAN PERMOHONAN KEMASUKAN PELAJAR KE IPTA
SESI AKADEMIK 2012/2013
LEPASAN STPM/SETARAF


NO. KAD PENGENALAN/MYKAD:880705045224
NAMA:NURIZAH BINTI YAHYA

TAHNIAH!
Anda telah berjaya ditawarkan program pengajian seperti berikut:
KOD PROGRAM:WE10 
NAMA PROGRAM PENGAJIAN:IJAZAH SARJANA MUDA PENGURUSAN PERNIAGAAN DENGAN KEPUJIAN (PEMASARAN)
:UNIVERSITI MALAYSIA SARAWAK (UNIMAS)
URL SURAT TAWARAN:http://www.unimas.my/kemasukan/tawaran
CATATAN : Calon boleh mencapai Surat Tawaran melalui laman web IPTA mulai 16 Julai 2012 (Isnin)dan Calon WAJIB mengesahkan SETUJU TERIMA TAWARAN sebelum 22 Julai 2012.

Sumber:
Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar, Jabatan Pengajian Tinggi (BPKP JPT),
Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia



Universiti Teknologi Malaysia,
81310 UTM Johor Bahru, Johor Darul Takzim, Malaysia.
powered byCICT, UTM


Assalamualaikum..

Anda nampak ap yg i nmpak kt sini??huwarghh...adakah ini bermakna sesuatu untuk i?...ok!pertama skali alhamdulillah coz i dpt smbung dgree akhirnya, masa yg d tggu selama ni tiba jgk...tp tgk tu xbersyukur pulak i ni kan,da dpt pun msh nk ada tapi ag!hum..Apa yg tapinya cik izah oii???ha..tgk da mula la i brckp sorg2,eh tp i msh waras ag ek,jgn pkr mcm2!huhuhu....korg nmpk x i dpt universiti mana tu?ha..tu yg pnyebabnya ada tapi,uwaaaaa...acaner ni??jauh sngt le pulop!mak i da sound direct ckp xyah pergi..tp lum ag dgr sound direct  dr big bos umah i,sp ag my daddy le..hokhokhok.Ok my sista lak ckp 50/50,kjap suoh g kjap cam x,kjap ada tapi!hahaha..cam i jgk le bnyk ngn tapinya..
Hurm,penentunya t tgk la mlm ni acaner tp msh di consider ag sblm kne bg jawapan 22/7/2012 ni.Damn!If ikut i,hum i pun 50/50 gak..coz jauh sngt  t mst xdpt slalu lek..kne nek flightkn mn leh slalu..klu bas len la..huhu why why why!Damn..hehe xpe la apa2 pun tggu dan lihat je la k apa keputusan yg akan diambil t..weeee muahx,bye!

Friday, 6 July 2012

IT'S MY BIRTHDAY TODAY~5/7/1988

Assalamualaikum,(^_^)

Salam Nisfu Syaaban pd suma....hari ni 5/7/2012(khamis) bersamaan dgn hari nisfu syaaban yg mulia dan diberkati jugak jatuh pd tarikh hari lahir i 5/7/1988.Alhamdulillah,syukur i masih berkesempatan untuk menikmati kehidupan dgn kedatangan tahun baru dan buku baru untuk menulis amalan yg i akan wat bermula dari slps magrib malam td!tapi yg ralatnya,i tak berkesempatan untuk lakukan amal ibadah mlm td coz i terlantar ats katil akibat demam...sungguh ralat bile xdpt bgn untuk mengerjakan ibadat,hanya sempat membaca doa akhir tahun dan awl tahun,bacaan surah yasin lgsg tidak berkesempatan!.Ada kwn kata bertuah i bufday i sm ngn hari nisfu syaaban..tp lagi  bertuah klu i dpt wat ibadat yg bnyk mlm td,moga Allah memberi rahmat dan rezeki serta mengampuni dosa2 silam yg telah i wat.Walaupun demam,tp i kuatkan diri untuk g kje rini selagi mampu berjalan cz mlm td lgsg xlarat nk bangun,jd arini dpt la tenaga ckit untuk g keje..huhu.Hurm da last year my parent celebrate mybirthday with a cake n some durians,haha..ayah i blikan durian coz  dy tau i ni mmg sk mkn durian!weeee.....this year x tau la sambut ke x,hehe..if ikutkan bufday i sblm last yearnya da lm x celebrate pun mula dari i masuk skolah menengah trus x celebrate ag,huhuhu...sadiskan!xpe la...atleast ada yg nk wish n doakan kesejahteraan i pun ok bg i,ckp happy da..ehe..muahx,bye!


+

| |

Monday, 2 July 2012

SESUNGGUHNYA AKU REDHA

Assalamualaikum (",)

Sedar x sedar kte da msk bulan 7 kan....hum,bulan 7 bnyk nostalgia untuk i!mcm2 special date ada dalam bulan Julai ni. Korg ada?haha...bgs la klu ada,erm permulaan bulan 7 ni je da jadikan permulaan yg buruk untuk i!xpe la,walau ap pun yg terjadi i redha n kuatkan semangat.Mungkin ni dugaan hidup i yg kne hadapi sedikit sbnyk...apa2 pun alhamdulillah i masih ag d beri nikmat dan kesempatan untuk brnafas ag di dunia ini.Sejak kebelakangan ni ramai yg tegur i mn mghilang,nape senyap je tibe2n nape cm x ok je,actually i x hilang mn pun..ada je sentiasa on9 u olls,hehe...maybe cz i on9 thru fon so korg xbp nk pasankan,i mntk maaf yg mn i xdpt nk reply or chat sngt,i bkn lupakn korg just i need some space for myself!.Sjak balik dari kl last week my mood tbe2 down,i felt something uncomfort but x tau apa dy.Hum,but lepas hari semalam bru i tau nape,tp i xtau nk describe cmne kt entry ni...sangat sedih,nak2 ble prob tu berkait ngn ahli kluarga i.Sampai skg i teringat2 kata2 mereka kt i.Nape orang selalu nmpk keburukkan kte tp xpnh nmpk kebaikkan yg kte ada wat?btol ke if org tu berduit lebih ckit or life sng ckit dr kte ke,konon dy yg bnyk mmbantu dr kte,dy lbh berkuasa n ada hak untuk berckp sesuka ati kt org lain?korang pnh x di pandang rendah oleh ahli kluarga korang sndri?i nk cite lbh pun xleh cz leh mendatangkan aib kluarga i jgk!apa yg leh i cite kt cni just simple story..no details,sori guys...dari dlu smpai skg dorg xpnh berubah rupenya,mrk brckp sesuka ati tanpa mghiraukan perasaan i!tp demi kluarga n gase hormat i hanya mampu menangis sndrian...sampai ble dorg nk wt i cmni dari smpai skg i bersabar,n xpnh ilg gase hormat krn mrk org yg i syg...sdegil2 i,i ikut ap je yg dorg suoh..d sebabkn ada pgkt,wang n lbh tua dr i dorg mmbrukkn i sesuka ati...cmni la kisah idup i sbnrnya!disebalik keceriaan i tersimpan seribu kesedihan tanpa siapa pun tau...

Saturday, 30 June 2012

MINGGU YG MEMENATKAN

Assalamualaikum & Salam Jumaat.

Perkara yg tidak dijangka berlaku!itu yg dpt digambarkan dulu...huhu, sngt la meletihkan. Hari selasa yg lps 26/6/2012 ari i n family g bwk ayah g checkup kt IJN KL.Appointment only for a day...no need to stay there but like i said just now,perkara yg tidak dijangka berlaku cz after ayah i checkup then doktor said that ayah kne masuk wad untuk wat rawatan masuk belon dlm bhasa mudahnya...huhu bhasa sainsnya i xtau nk sebut!uhuh...tp  cara ye msukkn ialah ye mskkn 1 besi yg sngt halus di dlm urat tangan trus tuju ke jantung then ye g ke 1 salur jantung yg sempit tu then ye clearkn salur tu n kembangkn ye jd normal lek..ha faham dak ni?hehe...Alhamdulillah after that,ayah i ok xde kne ap2 komplikasi!4 bln ag kne dtg IJN lek untk appointment strusnya..huhu.Anyway yg xthnnya i n family i bju lebih pun xbwk ms tu cz ingtkn lek ari je skali kne stay sne lak!hum...ap ag gasak la kne g shopping bju..hehe tp ok gakkn dpt shopping!lalalala...
mak i kemain sk ag dpt shopping,adeh org ptt cbuk jg org skt skali kami cbuk shopping lak...haha ayah da tntu duk dlm wad tu so i ngn mak n akak suma stay kt uma parent husband akak i kt bangi tu. kami ulang alik dr bangi ke IJN slama 3 ari tu..mmg memenatkan..huhu,pastu stay kt uma org lakkn...xsm slesanya cm kt uma sndri,tol x??ayah i dpt kuar wad ptg smlm then kami trus lek bangi jap tkr kete n mkn ptg jap pastu i drive grak lek melaka n akhirnya dpt lek jgk,fuhh!hari ni i da msk kje lps 3 ari mc...klu ikut ati nk mc ag ni tp cz da cuti bnyk so xmau la,kuatkn bdn je ni g kje wlupun still gase letih ag n mata ngntk ag..bdn lenguh2!huhu..muahx bye

Monday, 11 June 2012

THEN FINALLY THE CHOOSEN ONE IS........

Good Morning......n the clock shows 2:10 AM rite now cz suddenly i cannot sleep!tp mataku sudah mengantuk cuma otak n bdn i xleh nk process ngantuk i ag kot!haha...ap yg i ckp ni,hum i sndri pun xphm!Ok2.....seperti tjuk entry kali ni iaitu 'THEN FINALLY THE CHOOSEN ONE IS' iaitu jeng jeng jeng..............                                                        
SILA LIHAT DIBAWAH CEPAT
                                                                                  .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

             TARAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA      
                                


Ahaaa.....the choosen one is the SAMSUNG S ADVANCE!!yeahhhh...hahahaha,akhirnya i telah memilih untuk mmbeli phone ini kerana ia lagi berbaloi dlm bnyk aspek selain kerana kne laburkan duit yg agk bnyk untuk mmbelinya!wahaha....nk tau nape i beralih minat dr blackberry ke samsung ni?hum,ni jwpnnye....ap yg i leh btau kt cni samsung s advance ni adalah keluaran terbaru dr brand samsung selain samsung s III,selain itu ia adalah bakal pengganti kpd samsung s II krn s II xlama ag akan d stop keluarannya krn da ad s III la kan!hoho...then,perisian or function di dlm s Advance ni adalah hmpir 90% sm ngn s II,yela xkn nk sm suma skali kot klu cmtu xguna la nama jenis ye yg len2 tu kan!huhu...selain itu,harga ye jgk berpatutan,hum rm1200 da leh dpt original set samsung ok!camera 5megapixel,processore dual core android 2.3.6 bleh d upgrade ag tp kne install software yg khas ye dlu...come with 3gb built in then plus tokey kedai bg skali tmbh 8gb so jd 12gb...application yg len sm cm samsung len leh download bnyk2 free,hv 3g camera dpn blkg,gmbr mmg cantik!If....i nk bbm cm dlm blackberry tu pun leh thru whatsapp dlm samsung ni,free gak n mcm2 ag la leh....cm blackberry apps ye cm limited ckit cz plg update pun kt bbm ye,nk apps len cm samsung ni xdpt la....hum!cm xberbaloi je bli t...then if korg ad wet lbh ckit korg bli la SONY XPERIA P,rm1400 leh dpt klu pandai cari kedai...perisian n function ye mantap gak,n slh 1 klebihan ye ialah ye dual core n android 2.3 leh trus d upgrade jd 4.0!Tp i kurang berminat cz bentuk fizikal ye xmenarik perhatian i lgsg n i gase much better i lelaki yg guna ye...huhu,cm samsung s advance ni slim ag,n permukaan blkg ye ad lgkung ckit untuk keselesaan ms kte nk pgg ye.muahx..bye!