~ Life Lessons Through Love,Strength,Hard Work,Friendship and Hope ~

Google+ Followers

Friday, 30 August 2013

BLUEBERRY CUP CAKE

Assalam...selamat bekerja,sambil bkerja tu jom tengok2 entry izah..hehe..okies today nk share about resepi cup cake yg izah buat sabtu lepas ritu!simple je cup cake tp cream ye meriah ckit cm kt gambar tu..hehe just izah add on jem blueberry pd cake ye untk penambah rasa lagi...cream ye lak manis so bg makcik n pakcik yg nk mam tu disyorkan jgn mam bbnyk ye..tp untk yg muda remaja korg nk mam ha dipersilakan..hiks!
ok...get ready for the recipe..same like b4 this punye resepi cupcake cm ad tmbh ckit je..




Bahan bahan:
110gm butter - mesti lembut, bukan cair
110gm self-raising flour / tepung gandum
110gm gula kaster
1 sk baking powder
1/2 sk garam
2 biji telur 
1 sk vanilla extract / rose extract
blueberry jem
Pewarna yang disukai

Cara cara:
Panaskan oven pada 160C dan sediakan loyang muffin dan cawan kertas.
Ayak bersama tepung, baking powder, garam dan gula kaster ke dalam mixing bowl. Masukkan telur, butter dan vanilla.

Pukul sehingga ringan dan gebu. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan ikut warna yang disukai.

Isikan 2/3 penuh cawan dan blueberry jem, kemudian bakar selama 12-15 minit atau sehingga masak. Kami bakar selama 25 minit.

Buttercream Icing
Untuk: 24 cupcakes

200gm butter - mesti  lembut
450gm gula icing – ayak 
2 sb jus lemon – atau secukup rasa
100′s and 1000′s / ikut kreativiti anda

Cara cara:
Masukkan kesemua bahan kecuali sprinkles ke dalam mixing bowl dan putar sehingga ringan dan gebu.

Masukkan ke dalam piping bag dan paip atas cupcake yang telah disejukkan. Akhir sekali, hias dengan sprinkles.

Nota:
Jika tidak terus digunakan, tutup dengan tuala lembab untuk mengelakkan ianya mengering.

Jika selepas diputar, ianya tidak licin sebati, masukkan 1 atau 2 sudu besar air mendidih. 

Friday, 23 August 2013

segalanya hilang

hurm...mcm mn nk ckp ag,erm ntah lah...barang kesayangan izah dah hilang...izah sngt syg cincin ni!ni je la satu2 nya kenangan izah yg plg brharga!ya Allah...sesungguhnya perkara ini sngt menyedihkan diri ku..jika ini sebgai petanda dia sudah tiada untk ku selamanya dan bkn jodohku,kau buatkanlah aku lupakan dy selamanya...Allahurabbi!
dah bbrapa mggu izah cari kt uma tp xjmp..ssh ati ble dah xnmpk lagi...xtau la mn silapnya letak atau org len dah trambil then letak tmpt lain...erm..sedih bila org disygi dah lupakan kte spnhnya memandangkan sudah bhgia dgn org len..tp diri ni xpnh sskali dpt melupakan beliau andainya beliau brfkir dri ini sdh bhgia dgn yg lain..kebenarannya adalah tidak sama sekali!maaf jika izah trlebih bicara mgenai kisah ini yg mgkn membuatkan pmbaca semua xbrapa gemar..tp izah sgt sedih dan terasa untk brkongsi d sini...syukran bg yg memahami!..
kini hnya barang pemberiannya yg diberi sblm ni sbgai tnda skrg dah tiada lagi..ya Allah sesungguhnya engkau lbh mengetahui akn diri ku ini.

Tuesday, 13 August 2013

SELAMAT HARI KIDAL SEDUNIA


Assalam...selamat hari kidal sedunia!!!wow..baru izah tau ad sambutan hari kidal n iaitu pd hari ini 13 ogos 2013,hehe...tu pun member btau aye.ceh!Oh,kidal..yes, i am left handed!heee...(^v^)/ so,kepada anda,kawan2, kenalan dan ayah saya yang left handed tu..selamatlah ye!hehe..banyak story psl org kidal ni,yela org kata apa tangan cebuk berak!huh..memeh ar,tp kami ni dilahirkan semulajadi cmni,so janganlah pndang rendah kt kami,cm racist pulak!just dont please..huhu..kte sama je kidal ke kanan ke suma serupa cuma bezanya terdapat perbezaan kelebihan tersendiri bagi orang left handed n right handed mengikut cara otak organisedkan seperti gambar yg tunjuk dibawah ni..
                                                                                |
                                                                                |
                                                                                |
                                                                                |
                                                                                |
                                                                               v

disebabkan izah ni kidal,so ble orang yg right handed ni tengok izah pegang sesuatu contoh mcm pegang sudu untuk makan,dorg akan rasa pelik then terus ckp ayat yg sama izah kne dgr selalu"eh,nape makan tangan kiri?eee..tangan kanan lah makan,kiri untuk cebuk berak!huh..terdiam jap,malu pun ada..then trus jawab, izah kidal mmglah..klu pgg sudu akan pegang tgn kiri,tp klu pakai tngn makan..akan guna tngn kanan..izah taulah mn yg ptt n xptt ye dak?huk..xsuma bnd izah pgg pkai tngan kiri,ada jugak yg kanan..coz dah praktik dr kecik ag..huhu,,sob2..iron baju izah pgg pakai tngn kanan okies!kidal ni izah waris dr ayah actually..hehe,bapak borek anak rintik!haa..apa ad kisah hehe




RESEPI BLUEBERRY CHEESE TART


Assalam readers...

my name is tumulak,i came from thailand!heh..tibe jek,haha..okok selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin...izah nak share resepi cheese tart dlu wlupun dah lm wat tart ni tp bru skg brkesempatan dpt msk entry,huk!!...xpekan,hee
izah buat masa bulan puasa ritu...punyelah fokus kau,hee..okok ni resepi yg izah amik dr blog aziekitchen.terbaik resepi2 dr puan tu..sng je nk wat sndri wlu xpnh wat,n yg paling pntg menjadi lak tu..hoh,terbaik!

untuk permulaan,bolehlahkan..hee


Blueberries Cheese Tarts

Menghasilkan: 24 biji 

Pastri:
100 gram butter (salted)
75 gram gula halus
200 gram tepung gandum
1 biji telur 
1/2 sk esen vanila

Putar butter dengan gula sehingga sebati. Masukkan telur serta esen vanilla dan putar lagi sehingga sebati.  Masukkan tepung dan digaul rata sehingga menjadi doh.

Bulat bulatkan doh dan tekan di atas acuan tart. Cucuk dengan garfu utk mengeluarkan udara. Acuan tak perlu di gris. 
Bakar pada suhu 160C selama 20 minit atau sehingga keperangan. Keluarkan dari acuan dan pastikan tart shell benar benar sejuk, baru dimasukkan blueberries filling. 

Nota:
Kalau menggunakan acuan, boleh ratakan permukaan tepi dengan pisau.

Tart shell boleh disediakan awal awal dan dimasukkan dalam bekas kedap udara dan simpan di dalam peti ais untuk tahan lama.

Cream Cheese Filling:
250gram cream cheese- lembut
20gram butter (salted)- lembut
60 gram gula kaster
1 biji telur 

Putar cheese, butter dan gula sehingga kembang dan berkilat. Masukkan telur dan putar hingga sebati.

Sudukan blueberries ke dalam pastri tart yang telah dibakar tadi. Kemudian tuang adunan cheese atas blueberries hingga menutupi bahagian filling dalam pastri.

Buat pattern dengan melorek menggunakan toothpick. Bakar pada suhu 160C selama 10 minit
Angkat dan boleh dihidangkan.  Sedap dimakan sejuk, jadi boleh di simpan di dalam peti sejuk seketika.

Nota
Biarkan cheese dan butter seketika tapi jangan sampai  ke suhu bilik. Biarkan masih sejuk sedikit ketika diputar.

Sebaiknya mula memutar filling cheese setelah selesai memasukkan filling blueberries ke dalam crust supaya cheese tidak lama berada di luar. Siap jer, boleh terus dituang ke dalam crust.

Cheese Tarts yang telah siap di simpan di dalam bekas kedap udara dan letakkan dalam peti ais untuk tahan lebih lama.


credit to;aziekitchen