~ Life Lessons Through Love,Strength,Hard Work,Friendship and Hope ~

Google+ Followers

Sunday, 3 August 2014

Salam Aidilfitri 1435H



Salam aidilfitri, tangan dihulur maaf dipinta....salam 0-0

bismillah, as salam semua..alhamdulillah baru rini dan nk update blog semenjak sekian lama xdan nk update dgn mood bloggingnya xde..wahh apa nak jadi ni izahhh huk.!okies...skrg mood raya lagi so selamat hari raya ye semua..dah seminggu dah kte beraya..kita raya sebulankan,hehe..so masih sempat lagi nk collect duit raya!tp yang masalahnya skg ni org cm izah ni msh dpt duit raya lgi ke?ngn dah kje lagi, umur pn dah tua..haha tp aye still bljr tau so msh leh dpt ckit kot..dudududu, jadilah tahun ni brjaya collect duit raya sbnyk RM10.00 uolls..ha kan,mentanglah aye dah beso tahap dah ptt kahwin ni an an..

oraits, korg semua sibuk update gmbr raya kt fb kan..ha berlambak izah tgk kt ngn mcm2 jns selfienya..hehe tp izah nk update gmbr raya kt blog je la...lg best kot..xtrbuka sngt..memandangkan fb tu dah brlambak sngt so izah xnk cbuk2 kt ctu jgk..hee, tahun ni tema warna ungu..wah jgn xpasan uolls.. mmg ramai yg sama tema ungu tahun ni tau izah tgk masa jalan raya..ehehe, kte geng yeahh!

raya tahun ni boleh lah..mcm biasa jgk cm sblm2 ni nya...tp cm meriah ckit sbb asik amik gmbr je kte...smnjak ada dslr tu kan...hihi, ni yg nk mskkn dlm blog ni untk share sama korg..so kte enjoyy!










Monday, 3 March 2014

Trip to Pangkor

Assalamualaikum,

Bismillah...hai semua, sihat dak ni?hehe...semoga semua sihat belakalah ye..izah alhamdulillah sihat, n kejap sihat kejap sakit huhu..nampak nau antibodi badan izah xkuatkan..huhu kene mkn vitamin bebanyak nih..wink!Oklah...izah nak ceciter untuk entry kali ini ialah mengenai trip holiday izah ke Pulau Pangkor kelmarin..iaitu pada 28 Februari 2014.yeahh. akhirnya bercuti jugak ak..haha, suka2!weeee..

Orait, kat cni izah nak sharekan ckit gambar semasa pegi pangkor tu...hurm, cane ek nk ckp..not bad tmpt ye..sejuk n nyaman je..also aktiviti pun mcm2 n pakej..siap ada offer pakej untuk kapel ag..ha caye ke caye hehe..izah g ngn kawan2 politeknik n stay sana 3 hari 2 malam dgn bajet masing2 rm500 sahaja. wahh..mmg cukup, izah fikirkan takut xckup je sbb yela jarang g bercuti pulau2 ni..huhu, so anggaran dlm tangan mst nk dlm rm1k cmtu kan..but i was wrong..hee, so korg yg nk g vacay ke pangkor pasni leh lah bajet rm500 plg krg..trmsk shopping tu..cukup!hehe..sekali pakej sewa motor skuter, chalet dekat teluk nipah. masa tu aktiviti kami wat snorkeling, island hopping, g jln kt kota belanda, batu bersurat, jalan2 1 pulau pangkor tu..hehe pastu shopping satay ikan ckit..wah...ponat den uolls..huk...yg penting makanannya sedap jugak..ahaa...okok silalah cuci mata dgn gambar2 yg xseberapa ini.hee..

sekian..wasalam





















Thursday, 9 January 2014

MENGENALI PERFUME ORIGINAL VS PERFUME FAKE(IMITATION, SEPHORA, REJECT, GRED AAA)

Assalamualaikum,GEMONING (OvO)/

Ha...todays nak sharing kt awak semua tips untuk mengenalpasti samada perfume yg awak semua pakai tu original or fake punye,heee..okies, memandangkan bos outstation for 2 weeks sooo izah ad banyak ms untk wat mcm2 including update entry ni..haha, sambil kerja sambil wat bnd len..ahaks! izah ni mmg peminat perfume,hehe..tp mslh izah ialah izah msh xdpt nk bezakan perfume original ngn fake punye,common thing yg izah tahu ialah if perfume tu harga mahal n bli kt center ye yg btol confirm original.tp...ad jgk yg kata xleh caye jgk 100% ye original wlupun dtg dari shop ye sndri..huhu,peningg arr!nak jadikan cerita, izah trjmp entry dari blog empunya shop perfumeberry kt facebook, ye share tips untuk mengenalpasti perfume original dgn perfume fake sbb shop ni mmg jual perfume semua original,izah pun ada beli kt ye!hee...so tips yg ye bg mudah untk difaham dan berguna jgklah bg izah yg amatur ni!hehe..orait, jom kita check it out the tips:-

Pertama

HARGA
- Mula2 nk beli perfume confirm kte tengok harga ye dlukan, ye dak?okies, jika harga perfume tu jauh lbh murah dari harga pasaran ye so dah tentu perfume tu bukan original, just fikir pd asas logik kita dah ckpkan..huhu, perfume original xkan jual harga RM60 untuk 100ml, mmg xbalik modal cmtu ye korg!take noted ok. then perfume branded mcm Chanel, Dior, Guess contohnya hanya jual pada harga RM150 untuk 100ml sahaja.

Kedua

KUALITI PACKAGING
- Kita akan lihat pada gambar dibawah ni dan buat perbandingan


- Ok, korang rasa mana yg original n mana yg fake? sila perhatikan betol2 pada tulisan, color perfume dan bentuk penutupnya. okies, yg belah kiri tu adalah original, dimana tulisan dan bentuknya lebih kemas dan colornya pink.
- Tulisan pada perfume original tidak pudar atau hilang walaupun lama dipakai.


Ketiga

Bau perfume
- Ha.. yg ni mst korg tahukan..bau perfume original akan bertahan lama walau hanya digunakan sedikit sahaja. manakala yg fake, bau ye cepat je hilang so korg kne guna banyak ckit, betulkan?huhu..perfume original mempunyai 3 peringkat bau, top notes middle notes dan base notes. ha..ni baru izah tahu perfume original ada 3 peringkat bau,haha..ok then, bau perfume fake adalah sama je dan mmg blh buat pening kepala bila lama pkai tak sama ye ngn perfume original dimana ada 3 peringkat bau mcm yg dinyatakan td bila semakin lama pkai. kadang2 perfume yg murah ni boleh mendatangkn alahan pd kulit,so korg berhati2lah sblm mmbeli ye..

- Perfume fake semua yg dijual 100ml sahaja walaupun ada perfume mcm armani code men yg plg besar pn hanya 75ml (original)..

- Goncang dulu perfume dan tengok buihnya, jika keluar buih besar dan cepat hilang maka iye adalah perfume fake krn ia mix dgn air. perfume original akan mengeluarkan buih2 kecil bila digoncang.

- Perfume mestilah sama dari segi packagingnya dan botol perfume. so korg blh bwk perfume korg bandingkan dgn yg kt shoppingmall(perfume center).

♥♥♥okies, itulah perkongsian sy untk hari ini..dan jika ada tips lain untk dikongsi bolehlah nyatakn diruangan komen ok..pembelian perfume original atau tidak original ke semua trpulang pd individu, izah hanya sharing info kpd anda semua.selamat mencuba..

sekian, wasalam

Wednesday, 8 January 2014

Buang yang keruh, ambil yang jernih

Assalamualaikum,


Alhamdulillah...permulaan tahun baru 2014 yang baik untuk izah. walaupun banyak pahit dan cabaran dari tahun sebelum2 ni, Allah Maha Pengasih dan Pengampun, dapat juga izah teruskan hidup dan masih bernafas hingga hari ini..mudah2an dipermudahkan segala urusan izah akan datang. hidup izah adalah jenis seorang yg suka brkawan, tak suka cari musuh dan xsuka buat sakit hati org. izah lebih suka gembirakan orang sekeliling dari mmbuat orang mmbenci, yela..napelah kita perlu cari musuh..mengeratkan sillatulrahim tu amat dituntut dalam islamkan. janganlah ada musuh kawan2, sangat tidak elok begitu melainkan jika keadaan itu memaksa dan itu pun bkn kerana kte yg mnjadikan seseorang itu musuh.

Alhamdulillah..semalam izah dapat kembalikan semula persahabatan antara ex-izah dgn izah. sebabnya, setelah kami berpisah dlu..sejak dari tu kami tidak bertegur lagi, izah cuba untuk menjadi sahabatnya..cuba untuk berbaik dgnnya..tp dy xdpt trima, seolah2 membuat izah mcm musuh. izah faham jgk sbb mungkin kesan dari kami berpisah tu kan..tp kami brpisah cara baik dan dy trima pd mulanya. izah lebih suka berdamai dgn semua org dari membuat org tidak brtegur dgn kita, buat kita mcm musuh, ad benci dan bermasam muka...izah merendah diri untk menegur dy sekali lagi dgn tujuan baik,tidak bermaksud untuk ganggu hidup dy skrg..dan alhamdulillah, Allah buka pintu hatinya untk brdamai dan bersahabat semula dgn izah. kami skrg sbgi kawan sahaja xlebih dari itu kerana izah hormat hidup bahagia dy skrg.

Sebelum kami berdamai semalam, izah selalu melihat dy di fb sbb dy msh friend kt dlm fb izah cm kami xbrtgur hampir 2 tahun sehingga smlm, kami mnjadi kwn semula...izah terangkan kepadanya, kenapa sstgh orang len boleh mnjadi kwn baik wlupun slps putus kapel, tp tidak kami? izah bukan mncari musuh, izah senang dgn kawan2.tp sstgh org xleh trima bila trjadi perkara yg berkaitan dgnnya mcm ni. entahlah, hidup ni sebenarnya tak rumit, tapi kita sndri yg suka merumitkannya...kan elok berbaik sesama manusia.

sekian, wasalam