~ Life Lessons Through Love,Strength,Hard Work,Friendship and Hope ~

Google+ Followers

Tuesday, 10 January 2012

wanita + gemuk = STRESS






selamat petang semua....
ok,memandangkan skg ni ms free i xde ap2 work kne wat so i amik ksmptn untk update blog ngn entry yg mgkn mganggu sensitiviti para wanita yg trgolong dlm tajuk entry ni!tp...sblm korg bc selanjutnye i mntk maaf dlu ye kot ad trsinggung perasaan mn2 wanita yg bc entry kali ni ke kan,cz i xmksd nk sktkn ati sp2 cm bnd ni adalah untuk d kongsi bersm para wanita d luar sne je..hehe,trmsk i ni skali k!mslh kegemukkn mmg akn terjadi kt mn2 wanita walau sekurus mn pun,terlalu obses ngn kurus sampai sanggup berhabis duit semata2 nk kuruskan!i xtrkecuali taw,cm i xde la smpai berhabis duit sampai beratus2...huhu.

antara ketiga2 gmbr kt atas tu gmbr mn yg menjadi plhn korg agknye?msti yg tgh tu kan kan??hehe...tau da!i pun msti la nk body cm gmbr yg tgh tu gak,bistu xkn nk cm body gmbr ketiga tu lak??kot ye pun nk kuruskan jgn la melampau sngt!!da cm jelangkung je..huhu...faktor kegemukkan ni mmg satu fenomena yg selalu menganggu fkrn para wanita yg mmpunyai mslh kegemukkn samada scr semulajadi or secara tbe2!stress tau ble fkrknnye...nk gemuk sng,nk kurus huh..tnye la wanita2 kt luar tu,mmg payah!

antara sebab2x yg leh wat kte sng gemuk,adalah seperti point2 kt bwh ni(berdasarkan dr pengalaman):-
  1. bila hati manyak senang...automatik bdn akn bertmbah tembam tanpa sedar!lalalala....
  2.  
  3. bila idup asik makan tdo makan tdo jek...cth: masa jd pelajar,kebanyakkn kwn i cmtu,termasuk i..hehe
  4.  
  5. bila xde excercise lgsg...jrg2 wat,mmg le cpt nek bdn...lemak tepu da bertimbun kt bdn tu!haha..
  6.  
  7. bila makan xikut masa....waktu mlm pun mam  mknn berat selalu,xsepatutnye cmtu!waktu mlm septtnye waktu untuk tubuh bdn kte berehat dr asik mam je dr siang ari ag k!klu nk mam leh waktu mlm tp biarlah sekadar mknn ringan je k!
  8.  
  9. bila selalu makan ikut nafsu..melantak abis suma,xpkr ap da!hehe...
  10.  
  11. bila menjadi tabiat diri apabila sdg marah ke xsk akn ssuatu ke msti ingt nk makan je!so...buang cpt tabiat tu k...
  12.  
  13. bila terlalu pkrkn nk kurus je....tp len yg jd iaitu sebaliknye bertmbh ag berat bdn ad la!huhu...akn terjadi tanpa di sedari,walupun dlm diet!ni btol2 tau xtpunye..huhu
P/s:- yang penting fkrn msti sntiasa pkr positif...jgn terlalu berpkrn negatif,t tkt mslh len lak yg dtg cth,mslh kemurungan,sanggup mam ubat yg berbhayakan dri semata2 nk kurus!elakkn semua tu berlaku k...
     
     

No comments:

Post a Comment