~ Life Lessons Through Love,Strength,Hard Work,Friendship and Hope ~

Google+ Followers

Thursday, 23 August 2012

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Assalamualaikum suma,

Raya korg tahun ni best x?msti bestkan..nak2 yg adik2 kecik tu..kemain bnyk la duit raya dorg duk sakan kumpulkan..huhu jeles mak jemah tau!hihu...i lgsg xdpt duit raya,xaci la cmni..kwn2 len dpt je nape i xdpt...uwaaa untung la korg ye,hehe..i tgk raya tahun ni kan ramai yg pkai bju tema wane oren ek?termasuk i..uwahhh aura betol wane oren tahun ni kan..ala2 gorgeous gitu uolls!wink
Korang punye cuti raya mst lamakan,1 week ag tu..hukhuk i dpt 2 ari je ...kedekut tol company ak ni,t cuti raya cina dorg tgk la smpai seminggu tu..huhu sabar je la mak jemah ni ha!sob sob...dtg kje pagi ni pun msh ngntuk ag..huhu semangat kje xde lgsg...i raya tahun ni family xg mn sngt pun if jln raya pun dlm melaka je..tu pun raya ke 3 da lepak uma je..huhu,ayh ag la kje raya pertama ag..xdpt cuti tu sbb kami xg beraya luar melaka kmpg ayh kt muar johor tu..hurm,gase cm cepat je ms berlalukan..kejap da raya lepas ni hari kemerdekaan lak..yeah cuti ag..hokhok,if tahun ni raya bulan 8 then tahun dpn org kata raya bulan 7 lak!betol ke?cepatnya..erk,k la muahx bye!
pic ni ok lak tp i xde..eh2 mst la kne ad i kan kan..hihu

aiyak!kepala sudah kne ptong la yg blkg tu..huhu spoil tol la kazen i mik pic ni

salam bermaaf-maafan

ha tudiaaa mak jemah oii,ngalahkan i lak melaram dy..uwahaha

blurr ckit..tp ok la dr xde lgsg..mom tlg snapkan..huhu

pic raya ke 2,xde semangat nk g beraya cz penat lyn sedara dtg uma tp dipaksa g  raya jgk..huhu

Monday, 13 August 2012

IFTAR STEAMBOAT V.2

Assalamualaikum,
Selamat tengahari kalian semua....puasa x?hehe..puasa jgn xpuasa,i xpe...dikecualikan!hahaha...sepanjang bulan ramadhan ni,dapat makan sdap2 tiap kali berbuka..manyak syok woo!makan besar,open table,makan free.haha xyah xckp ar..sudah tentu punye pun adoi!wakaka..untung2.Kali ni i berbuka puasa@iftar di senawang with MH,company ye nye iftar actually wat,so i join skali.hiuhiuhiu...but yg xsyoknya dorg berbuka kt restaurant  steamboat.alahai...im alergic la,ritu bru lpas iftar steamboat then now steamboat again...haritunya alergic pun xsurut ag..habis bintik2 merah timbul kt kulit i..uhuhuhu nasib da standby ubat.anyway makan free maa..ok je la sebat je..haha org da bg mkn free da kira bek tol x,xgeti bersyukur lak ak ni..walawei

xsuka steamboat yg cmni cz tiap kali kne diri ble nk mik mknn ye

his member staff..see dorg pkai bju ap?sempoi je..but  me
wearing bju kurung..sungguh malu,huhu i sorg je lak tu yg pkai!

got finishing all the thing...very the messy


i da lm abis makan tp dorg,fuhh..bnyk tol dorg mkn..lm lak tu

sudah tentu,msti la kne ad gmbr saya..haha kata pun blog saya

Oops!cmne leh trlepas upload pic ni...hehe diam2 sudey kan kan


Sunday, 12 August 2012

SEYES MALU WEI !!!

Assalamualaikum,(**,)
selamat pagi suma..hari ni hari sabtu iaitu hari kesukaan kte suma,emm btol x?huhu...i nk story ckit kali ni pasal kejadian yg memalukan diri i ms i kt jusco aeon bandaraya melaka tu!pergh...seyes malu wei masa tu..haha xtau nk letak muka kt ne...xdo org tolong lak ms tu kan..uwaaa.ok2,ceritanya cmni...kejadian tu berlaku ms hari isnin yg lepas,i kuar berbuka ngn MH...asalnya nk berbuka kt ikan bakar sekinchan tp hajat xkesampaian cz ms da smpai kt restoran tu leh lak ye ckp fully booking.sekali mcm ni da muka i (- -,)uhuhuhu sampai hatikan.nak wat cmne terpaksa g cari port len...da le last minit lak tu nk cr..huhu then MH ajk g buka kt kedai mamak je cz ye berdekatan n tkt xsempat t nk berbuka cz cm da nk waktu berbuka.ble time order makan kt mamak tu,leh lak mamak yg mik order tu cm blur2kan...gase time tu cm ckp ngn spender basah je..hahaha damn!ye lgsg xtulis order kami cz konon leh ingt suma la,kami order bnyk kot.lepas tu nk dijadikan cite MH tgk la mamak blur tu g bg order ke x..gupenya x pun..ye leh wat kje len..kami ap ag ngn bengangnya trus blah ar dr ctu..xckp bnyk ag!ha...tu makan dy.
So lepas situasi kt atas ni jadi i ngn MH trus grak g jusco aeon melaka tu dgn sepantas kilatnya.vroommmm...haha then kami jalan secepat yg mgkin untk cr port makan..maklum le kedai makan kt jusco tu kemain bnyk ag choice,adeh!akhirnya i decide nk mam kt See U Village Steamboat.sdap gak sesekali pekena steamboat ni..hehe,tp yg xsdapnya lpas pekene makanan tu kulit i trus nek bintik2 merah...smpai skg xbek ag..uwaaaaaa,nasib i da bli awl ubat alahan..lps ni confirm xmau makan steamboat..uhuhu,then lpas da iftar tu kami pun gerak nk lek otw ke park kete...MH  ble da jalan mmg selalu tgglkn i kt blkg..cepat betol dy jalan..i jalan cpt mcm nk jatuh..haha,ok kemuncaknya cerita ni skg ms i ngh jalan dlm jusco tu cm biasa la kan..lenggang kangkung tgk kiri kanan depan blkg tp 1 tmpt je i xtgk..bawah,ha...akibatnya i leh trgelincir terpijak ap bnda jadah ntah..i pun ap ag...eh eh eh eh eh la bnyk jadi cm model ni kene ha
korang boleh bayangkan x cmne i tergelincir ms tu??hahaha

Malu gile wei!i lak ms tu pkai skirt labuh k..cb bayangkn klu i tergelincir then jatuh terbongkang pergh...free2 je org tgk...cm org ni kne la hahaha
macam nangka busuk t...lolx

Tapi.....i xjatuh pun cm nangka busuk tu,haha...i sempat tahan ngn lutut i k..betol2 blkg ad makcik n anak2 dy...hahaha,gigih i cover cun ms tu..nk cover malu ag 1 hal!..so i wat2 tgk bwh n kasut then jalan cpt2...da dpn ckit i trglak sndri..muahahaha,yg xleh blahnya MH leh tgk je i ms i trgelincir tu..menciq!muahx,bye..

Saturday, 11 August 2012

IKLAN HARI RAYA

Assalamualaikum,
Seperti biasa setiap jumaat i akan update entry blog..hihu,setiap tahun bila menjelang hari raya aidilfitri je msti kte dapat tengok mcm2 iklan raya dari syarikat2 besar atau ternama kt malaysia ni buatkan.Seronokkan tgk iklan dorg wat...ada yg kelakar,sedih,yg best yg xbest,then ada yg siap bg bp star ag..huhu,ok2 kat cni i ada kumpulkn iklan2 raya yg agk2 best kot...tp xsuma la just beberapa iklan je k...ok enjoy!

Iklan Raya 2012 dari BERNAS-the journey
Iklan Raya 2012 dari PETRONAS-stranger
Iklan raya 2012 dari PETRONAS-harapan dan doa seorang anak
Iklan Raya 2012 dari MAXIS-ramadhan
Iklan Raya 2010 dari MAXIS
Iklan Raya 2009-janda anak 7 dan lembu raya
Iklan Raya 2007 dari TV3 
Iklan Raya 2009-pengorbanan ayah(motor besar)
Thanks for visiting..(**,)

Saturday, 4 August 2012

AMALAN BERSEDEKAH DIBULAN RAMADHAN

Assalamualaikum,Salam Jumaat yg mulia...(^ ^,)/
Syukur alhamdulillah kte masih lagi diberi nafas untuk menikmati bulan ramadhan yg mulia ni.Bila diberi kesempatan ni marilah kte bersama2 melakukan ibadat amal jariah dengan ikhlas dan bersungguh2,pasang niat dgn betol dan ikhlas dalam mengerjakan segala ibadat dan kebaikkan kerana dibulan ramadhan yg mulia ni,segala ibadat dan kebaikkan yg korg wat akan mendapat pahala dan rahmat yg besar dan rezeki yg melimpah ruah,oleh itu jgn la ada sifat kedekut dlm ati kte ni...belajar la jadi pemurah,insya'allah besar ganjarannya untuk mereka yg pemurah ni.



Entry kali ni i nak share korg mengenai amalan bersedekah,sebenarnya xperlu nk tggu bulan ramadhan bru nk wat suma ni..bkn ramadhan pun seeloknya diamalkan krn itu la slh satu pintu rezeki kte.Islam tidak pernah mengehadkan tempoh masa malahan boleh dilaksanakan pada bila-bila masa saja mengikut kemampuan seseorang. Namun demikian, amalan bersedekah yang paling afdal di sisi Allah SWT ialah ketika bulan Ramadan.Terdapat jugak fadhilat sedekah yg menerangkan kelebihan bersedekah seperti:-

*Sedekah bersembunyi itu memadamkan kemarahan Tuhan dan sedekah berterang-terangan itu pengadang neraka. (Al-Hadith)

 *Kata ulama : Sedekah itu 10 kepujian, lima di dunia dan lima di akhirat .
· Lima di dunia
- Mencucikan hartanya
- Mencucikan badannya
- Menolak bala dan penyakit
- Menggembirakan orang miskin dan mengembirakan orang mukmin adalah semulia-mulia amal .
- Berkat hartanya dan diluaskan Allah rezekinya .
· Lima di akhirat :
- Dinaungkan Allah orang yang bersedekah di hari Qiamat ketika sangat panas
- Ringan hisabnya
- Berat timbangannya (amalan) di akhirat
- Mudah melalui titian Siratal-Mustaqim
- Bertambah darjatnya di dalam syurga                  (Al-Hadith)
 Sabda Uswah Hasanah kita,

"Tangan yang di atas (tangan yang memberi) lebih baik dari tangan yang di bawah (tangan yang menerima atau meminta)"[Rawahu Bukhari]

Ringan ringankanlah tangan kita untuk memberi.Dan sentiasalah mengikhlaskan niat kita.Mudah mudahan kita berniatkan untuk mencari ridho Allah.Bukan untuk penilaian manusia.Antara 7 golongan yang mendapat naungan Allah di akhirat kelak adalah mereka yang bersedekah,hingga tangan kiri tidak mengetahui apa yang diberikan oleh tangan kanannya.