~ Life Lessons Through Love,Strength,Hard Work,Friendship and Hope ~

Google+ Followers

Thursday, 9 January 2014

MENGENALI PERFUME ORIGINAL VS PERFUME FAKE(IMITATION, SEPHORA, REJECT, GRED AAA)

Assalamualaikum,GEMONING (OvO)/

Ha...todays nak sharing kt awak semua tips untuk mengenalpasti samada perfume yg awak semua pakai tu original or fake punye,heee..okies, memandangkan bos outstation for 2 weeks sooo izah ad banyak ms untk wat mcm2 including update entry ni..haha, sambil kerja sambil wat bnd len..ahaks! izah ni mmg peminat perfume,hehe..tp mslh izah ialah izah msh xdpt nk bezakan perfume original ngn fake punye,common thing yg izah tahu ialah if perfume tu harga mahal n bli kt center ye yg btol confirm original.tp...ad jgk yg kata xleh caye jgk 100% ye original wlupun dtg dari shop ye sndri..huhu,peningg arr!nak jadikan cerita, izah trjmp entry dari blog empunya shop perfumeberry kt facebook, ye share tips untuk mengenalpasti perfume original dgn perfume fake sbb shop ni mmg jual perfume semua original,izah pun ada beli kt ye!hee...so tips yg ye bg mudah untk difaham dan berguna jgklah bg izah yg amatur ni!hehe..orait, jom kita check it out the tips:-

Pertama

HARGA
- Mula2 nk beli perfume confirm kte tengok harga ye dlukan, ye dak?okies, jika harga perfume tu jauh lbh murah dari harga pasaran ye so dah tentu perfume tu bukan original, just fikir pd asas logik kita dah ckpkan..huhu, perfume original xkan jual harga RM60 untuk 100ml, mmg xbalik modal cmtu ye korg!take noted ok. then perfume branded mcm Chanel, Dior, Guess contohnya hanya jual pada harga RM150 untuk 100ml sahaja.

Kedua

KUALITI PACKAGING
- Kita akan lihat pada gambar dibawah ni dan buat perbandingan


- Ok, korang rasa mana yg original n mana yg fake? sila perhatikan betol2 pada tulisan, color perfume dan bentuk penutupnya. okies, yg belah kiri tu adalah original, dimana tulisan dan bentuknya lebih kemas dan colornya pink.
- Tulisan pada perfume original tidak pudar atau hilang walaupun lama dipakai.


Ketiga

Bau perfume
- Ha.. yg ni mst korg tahukan..bau perfume original akan bertahan lama walau hanya digunakan sedikit sahaja. manakala yg fake, bau ye cepat je hilang so korg kne guna banyak ckit, betulkan?huhu..perfume original mempunyai 3 peringkat bau, top notes middle notes dan base notes. ha..ni baru izah tahu perfume original ada 3 peringkat bau,haha..ok then, bau perfume fake adalah sama je dan mmg blh buat pening kepala bila lama pkai tak sama ye ngn perfume original dimana ada 3 peringkat bau mcm yg dinyatakan td bila semakin lama pkai. kadang2 perfume yg murah ni boleh mendatangkn alahan pd kulit,so korg berhati2lah sblm mmbeli ye..

- Perfume fake semua yg dijual 100ml sahaja walaupun ada perfume mcm armani code men yg plg besar pn hanya 75ml (original)..

- Goncang dulu perfume dan tengok buihnya, jika keluar buih besar dan cepat hilang maka iye adalah perfume fake krn ia mix dgn air. perfume original akan mengeluarkan buih2 kecil bila digoncang.

- Perfume mestilah sama dari segi packagingnya dan botol perfume. so korg blh bwk perfume korg bandingkan dgn yg kt shoppingmall(perfume center).

♥♥♥okies, itulah perkongsian sy untk hari ini..dan jika ada tips lain untk dikongsi bolehlah nyatakn diruangan komen ok..pembelian perfume original atau tidak original ke semua trpulang pd individu, izah hanya sharing info kpd anda semua.selamat mencuba..

sekian, wasalam

No comments:

Post a Comment